„Realitatea TV și Realitatea Net au decis să lovească în sistemele de avertizare folosite de noi la acest moment și anume Ro-Alert și aplicația DSU. După ce au atacat Ro-Alert fără să aibă un motiv decât reaua-credință și interesele ascunse ale unor participanți și moderatori de emisiuni, acum s-au pus pe aplicația DSU pe care încearcă să o discrediteze, fără să aibă vreo calificare în acest domeniu și fără măcar să înțeleagă despre ce vorbesc. Am văzut pe unii precum Hoandră și câțiva acoliți cum aberează într-o emisiune vineri seară, amestecând aplicația DSU cu Ro-Alert și cu alte chestiuni care nu au nici un început și nici un sfârșit”, a scris șeful Departamentului pentru Situații de Urgență pe pagina sa de Facebook.
„A devenit o crimă dacă cineva face ceva în România. Faptul că prin Fundația pentru SMURD am finanțat o aplicație care a fost pusă la dispoziția DSU și IGSU pentru informarea și avertizarea populației nu este ok din punctul de vedere al capatelor foarte luminate din Realitatea TV. În capul lor orice acțiune trebuie să ascundă un interes meschin și, cum ei nu pot să gandeasca decât în acest mod, oricine face ceva dezinteresat este un excroc. De exemplu, dacă cineva ia bani de la firmele de tutun ca să facă reclamă mascată tutunului în emisiunile lui, persoana respectivp este una onesta și corectă. Iar dacă altcineva colectează fondurile și le investește în interesul publicului, atunci sigur persoana respectivă nu este onestă și sigur persoana respectivă ascunde ceva meschin. Aceasta este logica după care funcționează unii«jurnaliști» și«experți»care activează în platourile Realității și stau să comenteze subiecte de care nu au nici un habar”, spune Arafat.
Șeful DSU explică faptul că aplicația departamentului său este una gratuită, complementară sistemului Ro-Alert, folosit doar în situații extreme și că, dacă rolul aplicației DSU este unul preponderent educativ, al sistemului Ro-Alert este, așa cum îi spune și numele, unul de avertizare rapidă.
El consideră o dovadă în favoarea sistemului creat de DSU faptul că aplicația a fost descărcată de sute de mii de persoane, semn că aceștia o găsesc utilă și atrage atenția că rolul presei este de a informa corect, arătându-se afectat că au început de două zile atacurile împotriva Ro-Alert, ceea ce va duce la vulnerabilizarea sistemului și la scăderea încrederii populației în el.
Șeful DSU spune că „acțiunea așa-zișilor jurnaliști și experți este exemplul concret prin care putem spune că inconștiența și prostia pot ucide” remarcă faptul că, totuși „abordarea nerealistă a celor de la Realitatea nu a avut ecou” în restul instituțiilor media.
Ulterior, într-un comunicat de presă, DSU a precizat: „Costurile privind realizarea aplicației DSU provin din contribuțiile«2% din impozit»asigurate Fundației pentru SMURD, sume redirecționate din impozitele cetățenilor, astfel încât putem spune că Aplicația DSU NU a consumat fonduri bugetare sau publice. NU EXISTĂ«soft cu date personale la liber»atunci când facem referire la aplicația DSU.”
În ultimele zile au existat mai multe critici la adresa sistemului Ro Alert, deoarece acesta nu a putut să anunțe producerea tornadei din Dâmbovița.
Ulterior, Raed Arafat a transmis că a discutat cu reprezentanții ANM și s-a stabilit introducerea în sistemul Ro-Alert a mai multor fenomene meteorologice precum vijeliile sau situațiile care se pot transforma în cod roșu.
Pentru prima dată s-a vorbit despre crearea asistemului Ro-Alert în luna septembrie 2017, după ce o furtună puternică a produs cinci decese în județul Timiș.
Un an mai târziu, la finalul lunii septembrie 2018, au avut loc primele probe ale sistemului de alertare.
Pentru crearea sistemului de avertizare au fost alocate șase milioane de euro.